Vijesti

Juniorsko Europsko prvenstvo Olsztyn (PL) – izvještaj

Proteklog vikenda je u Poljskom Olsztynu održano Europsko prvenstvo na kojem su u kategoriji juniora nastupili Niko Matas i Gabriel Barac. Vremenske prilike bile su izazov za oba sportaša u izuzetno brzim utrkama kvalifikacija, a već je prvi nastup u petak bio odlučujući za Matasa koji utrku nije uspio završiti zbog pada na biciklističkom segmentu. Barac je zaključio drugu kvalifikacijsku utrku i plasirao se u B finale Europskog prvenstva. No, pad na biciklističkoj stazi u finalu također ga je koštao plasmana, ali sve je, srećom, završilo bez ozljeda.

REZULTATI EP OLSZTYN JUNIOR MEN

Izbornik Dujković pratio je sportaše na natjecanju i donosi detaljan izvještaj o njihovim nastupima:

Format natjecanja sa tri polufinalne utrke po 27 sportaša gdje u A finale ide prvih 9 +3 po vremenu i u B finale sljedećih 30 sportaša po vremenu garantiralo je brze utrke. Plivao se jedan krug od 300 metara u jezeru temperature 16 stupnjeva nakon čega slijede 3 kruga bicikla ukupne dužine 8 kilometara i jedan krug od 2 kilometra trčanja.
Polufinala su bila na rasporedu u petak i u prvom je nastupao Niko. Vrijeme je bilo kišovito i prohladno. Dobar startni broj omogućio je dobru poziciju na startu te uz odličan start i cijelo plivanje Niko izlazi kao drugoplasirani iz vode. Radi odličnu tranziciju i kreće kao vodeći na biciklistički segment u grupi sa još 6 sportaša. Rade prednost nad drugom grupom i sve odlično izgleda za ulazak u A finale. Nažalost, mala greška u drugom krugu ga košta 10 metara i do kraja kruga pokušava spojiti sa vodećima kada u zavoju na početku kruga dolazi do pada. Na žalost pad je bio bolan i jak te ga onemogućava da završi utrku.
U drugom polufinalu nastupio je Gabriel. Također dobar startni broj i dobra pozicija na startu. Plivanje odrađuje odlično te iz vode izlazi kao 11. Nažalost kroz tranziciju ne uspijeva spojiti se u vodeću grupu već gubi nešto vremena te na biciklistički segment ide na repu druge grupe. Cijeli prvi krug ih pokušava spojiti što na kraju ne uspijeva te završava u 3. gupi. Trčanje odrađuje solidno obzirom na potrošnju na biciklu te zauzima 19. mjesto koje ga plasira u B finale.


U subotu su na rasporedu bile finalne utrke. Vrijeme je i dalje bilo kišovito i hladno.
Gabriel sada ima slabiju startnu poziciju te na kraju izlazi iz vode na solidnoj 15. poziciji. Nažalost opet nešto slabija tranzicija ga košta bolje pozicije na biciklističkom segmentu. Na kraju u prvom krugu na jednom okretu dolazi do pada te, iako želi nastaviti, nije u mogućnosti zbog problema sa biciklom.
Zaključak je da, iako rezultatski ovo natjecanje se ne može okarakterizirati kao uspješno, ima i svojih pozitivnih dijelova. Plivački segment je pokazao da je Niko i više nego konkurentan sa najboljim triatloncima Europe, a i Gabriel ne zaostaje puno s napomenom da je pokazao veliki napredak u tom segmentu u odnosu na prošlu godinu.
Biciklistički dio je bio problematičan na ovom natjecanju. Treba uzeti u obzir na vremenske uvjete i stazu koja nije išla na ruku natjecateljima što je rezultiralo velikom broju padova u svim utrkama. Ali također treba reći da je intenzitet bio izrazito visok i da naši sportaši imaju manjak takvih utrka u nogama i iskustva te se u takvim situacijama greške poput ovih padova dešavaju. Obzirom na sve, trkački segment ostaje bez ocjene.
Također je bitno da su sportaši prošli bez ozljeda jer ih kroz 2 tjedna očekuju nove utrke na domaćoj i međunarodnoj sceni.
 – na kraju je optimistično zaključio Dujković