Vijesti

Niko Matas – Juniorski prvak Balkana za 2021. godinu

Posted

Jezero Vlasina bilo je 5.9.2021 domaćin Balkanskog prvenstva u sprint triatlonu na kojem su nastupili natjecatelji iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Grčke, Bugarske, Turske, Rumunjske i Albanije, a ove godine prisustvovali su i natjecatelji iz Cipra i Bjelorusije. Niko Matas bio je naš jedini klupski predstavnik, a uz trenerski tandem koji čine izbornik Bojan Dujković i trener Željko Bijuk, vrhunski rezultat nije mogao izostati.

U juniorskoj kategoriji, kao što već iz naslova možete pročitati, naš Niko Matas osvojio je zlatnu medalju. U konkurenciji od 26. triatlonaca Niko je plivačku dionicu od 750m odradio sa najbržim vremenom 9:58 što mu je bio dodatni vjetar u leđa prije biciklističkog segmenta od 20km koji je također završio sa najbržim vremenom 29:25. Na ulasku u zadnji, trkački segment od 5km (18:10), ušao je sa dovoljnom prednošću da prvi prođe kroz cilj i okruni se titulom Juniorskog prvaka Balkana.

U štafetnoj utrci, Hrvatska reprezentacija u sastavu Željka Šaban Miličić, Ivana Granoša, Jocopo Butturini i Niko Matas završila je na drugom mjestu iza Slovenije, a ispred Turske te se okrunila srebrnom medaljom.

Jedno od najvažnijih i najvrijednijih natjecanja je po našeg Niku završilo  jako uspješno, što je dokaz vrijednog i upornog svakodnevnog rada. Želimo mu nastavak triatlon karijere u istom tonu kao i do sada te se  veselimo budućim uspjesima.
Čestitamo Niku i trenerima!